Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Wkładka wołowa podawana w rosole

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas: przygotowania: 20 minut,
Gotowanie: 2 - 3 godziny

Składniki: 
  • 1 kg mięsa z kością (szponder, łata, pierwsza krzyżowa czyli biodrowa, kości kruche lub szpikowe, krzyżówka z kwiatkiem, z góry od ogona)
  • 20 dag włoszczyzny (1 porcja: por, seler - korzeń, pietruszka - korzeń, marchew)
  • 1 mała cebula
  • 1 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzybki)
  • 3 litry wody (przy właściwym gotowaniu otrzyma się 1½ litra rosołu)
  • przyprawy: sól - do smaku, pieprz czarny - kilka ziaren, ziele angielskie - kilka ziaren, 1-2 liście laurowe, koperek zielony
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso i kości oczyścić, umyć w zimnej wodzie, włożyć do właściwego garnka, a następnie zalać zimną wodą z małym dodatkiem soli, doprowadzić całość do wrzenia. Gotować przez pół godziny na średnim ogniu.
  2. Do wrzątku dodać mięso przeznaczone na sztukę mięsa (np. krzyżówkę - krzyżowa zrazowa). Wywar powtórnie doprowadzić do wrzenia.
  3. Zmniejszyć płomień i wywar gotować bardzo powoli, starannie szumując.
  4. Do garnka dodać przyprawy korzenne i grzyby. Gotować bardzo powoli  następną godzinę.
  5. Cebulę z łuską przepłukać wodą, osuszyć, przekroić  w poprzek i przeprażyć krótko na suchej patelni (dla poprawienia smaku i barwy rosołu).
  6. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić wzdłuż.
  7. W następnej godzinie gotowania rosołu dodać całą włoszczyznę, cebulę  i kontynuować powolne gotowanie, czuwając nad smakiem rosołu (pamiętając o właściwym dodatku soli) i miękkością sztuki mięsa.
  8. Sklarować rosół dodatkiem 3 łyżek zimnej gotowanej wody, zebrać tłuszcz z powierzchni rosołu.
  9. Miękkie mięso wyjąć, porcjować, wykrawając z niego skośne, poprzeczne kawałki. Podając na stół podgrzewać w rosole posypanym siekanym zielonym koperkiem.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.