Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego jest jedynym pełnoprawnym reprezentantem środowiska hodowców i producentów bydła mięsnego w Polsce. Utworzony został w 1994 roku na skutek oddolnego ruchu hodowców i producentów bydła mięsnego w celu decentralizacji i uspołecznienia hodowli bydła. Związek reprezentuje prawa i interesy hodowców i producentów bydła mięsnego. Jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną zrzeszającą 950 członków (dane na 1 lipca 2009). Są to hodowcy indywidualni, gospodarstwa państwowe, spółki Skarbu Państwa i prywatne, gospodarstwa spółdzielcze i dzierżawione. Związek bezpośrednio współpracuje z organizacjami powiązanymi z hodowlą bydła w kraju i za granicą.
Od 1 lipca 2002 roku Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego jest jedynym w Polsce podmiotem upoważnionym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do prowadzenia ksiąg i oceny bydła ras mięsnych następujących ras: Angus red and Black, Blond d’Aquitaine, Charolaise, Galloway, Highland cattle, Hereford, Limousine, Marchigiana, Piemontese, Salers, Siemental i Welsh black.
Zapraszamy na stronę PZHiPBM www.bydlo.com.pl
The document has been permanently moved.