POTRAWA | Z CZEGO? |
---|---|
POTRAWY GOTOWANE | |
Bulion wołowy | kości (kości ze szpikiem i kruche) + łata, pręga, żebra, goleń, rozbratel, szponder |
Bulion cielęcy | kości cielęce + mostek, żeberka, łopatka, nóżki, |
Bulion cielęco-wołowy | składniki z bulionu cilęcego i wołowego |
Pulpety | głowizna |
Rosół tradycyjny | łata, pręga, żebra, goleń, rozbratel, szponder, |
Wywar | kości |
Zupy | szponder, łata, kosci lub bulion/rosół |
POTRAWY SUROWE |
|
Carpaccio | polędwica, rosbef |
Tatar | polędwica, rosbef |
POTRAWY SMAŻONE | |
Antrykot | antrykot |
Befsztyk | polędwica, antrykot |
Bouef stroganow | polędwica, rostbef, krzyzowa |
Bryzol | polędwica |
Filet saute | polędwica, antrykot |
Kotlety mielone | łopatka, skrzydło |
Rozbratel | antrykot |
Rumsztyk | polędwica, antrykot, rostbef, krzyżowa |
Sznycel | polędwica, antrykot, rostbef, krzyżowa |
POTRAWY DUSZONE | |
Gulasz | biodro, łopatka, pręga, mostek, kark, krzyżowa |
Szaszłyk | polędwica |
Sztufada | zrazowa, łopatka |
Sztuka mięsa | zrazowa |
Zrazy bite | zrazowa. krzyżowa, łopatka, skrzydło |
POTRAWY PIECZONE | |
Klops | skrzydło, łopatka |
Pieczeń | zrazowa |
Polędwica po angielsku | polędwica |
Roztbef po angielsku | roztbef |
PODROBY | |
Duszenie | nerki, serca |
Gotowanie | flaki, ozór, |
Smażenie | mózg, wątroba |
The document has been permanently moved.