Znajdź swój przepis na wołowinę!

Wypowiedzi ekspertów

Budowa histologiczna mięsa - prof. dr hab. Andrzej Pisula

Podstawową częścią składową mięsa jest tkanka mięśniowa, zbudowana z długich wrzecionowatych komórek, o charakterystycznym dla mięśni szkieletowych poprzecznym prążkowaniu. Komórka mięśniowa jest otoczona przezroczystą osłonką (pochewką) tj., tzw. sarkolemmą. Wewnątrz znajdują się włókienka kurczliwe (tzw. miofibryle), jądra i inne składowe budowy komórki. Przestrzeń między nimi wypełniona jest roztworem: białek, tłuszczu, węglowodanów i in. składników komórki mięśniowej tj. tzw. sarkoplazmą.

Obróbka kulinarna mięsa wołowego - prof. dr hab. Andrzej Pisula

Mięso wołowe kupowane w Polsce nie jest poddane procesowi dojrzewania. Dlatego, kupioną w Polsce wołowinę, przed przyrządzeniem dania mięsnego należy poddać dojrzewaniu w warunkach gospodarstwa domowego.

Na co zwracać uwagę w trakcie zakupu kulinarnego mięsa wołowego?

Sprzedaż detaliczna mięsa w Polsce prowadzona jest przez około 100 tys. sklepów ogólnospożywczych (w tym specjalistycznych np. sklepów zakładowych) określanych jako tradycyjne kanały dystrybucji oraz ponad 2000 supermarketów. Szacuje się, ze udział kanałów nowoczesnych w handlu mięsem wynosi około 40%. Wśród form detalicznej sprzedaży mięsa, wyodrębnia się sprzedaż „na wagę” (tradycyjny obszar rynku) oraz obrót mięsem konfekcjonowanym (odpowiednio pokrojonym i opakowanym), które jest sprzedawane głównie w sklepach samoobsługowych.

Prof. dr hab. Andrzej Pisula - Wołowina Kulinarna

Co warto wiedzieć o kulinarnej wołowinie?

W historii ewolucji człowieka, liczącej ok. 7 mln lat, „odkrycie” ognia (ok. 300 tys. lat temu) oraz rozpoczęcie uprawy roli i udomowienie zwierząt (ok. 10 tys. lat temu) były przełomowymi dla sposobu jego odżywiania się i diety. Budowa przewodu pokarmowego człowieka wskazuje, że od początku ewolucji mięso było podstawowym składnikiem diety.

Prof. Henryk Grodzki - fragment wypowiedzi dla dziennika Rzeczpospolita.

„Panuje powszechne przekonanie, że dobra wołowina pochodzi tylko od bydła ras mięsnych. Oczywiście rasy mięsne dostarczają niewątpliwie lepszego surowca niż mleczne, ale to nie znaczy, że od ras mlecznych wołowina jest zła.

301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.