| CZĘŚĆ | NA CO? |
|---|---|
| Antrykot | befsztyk, rozbratel, zrazy |
| Flaki (przedżołądki) | gotowanie |
| Głowizna | pulpety |
| Goleń przednia | wywary, bulion, zupa |
| Goleń tylna | wywary, bulion, zupa |
| Kark | wywary, drobne części na gulasz, potrawki |
| Kości | bulion, rosół, |
| Krzyżowa | zraz, befsztyk, pieczeń |
| Ligawa | duszenie i pieczenie |
| Łata | rosół, bulion, gulasz |
| Łopatka | mielone, gulasz, pieczeń duszona, sztufada, rolada, klops, zrazy mielone, |
| Mostek | bulion, rosół, mielone, potrawy duszone |
| Nerki | duszenie |
| Nogi | garmażeria - galaretka |
| Ogon | wywary, zupy |
| Ozór | gotowanie |
| Polędwica | mięso kotletowe, steki, pieczeń |
| Rostbef | mięso kotletowe, steki, pieczeń |
| Rozbratel | mięso kotletowe, steki, pieczeń |
| Serca | duszenie |
| Skrzydło | klops, zrazy, kotlety mielone |
| Szponder | wywary, bulion, rosół, zupy, gulasz |
| Szyja | wywary i mieso mielone |
| Udziec | duszenie, pieczenie |
| Wątroba | smażenie |
| Zrazowa dolna | zrazy, pieczeń, rolada, sztufada, |
| Zrazowa górna | zrazy, pieczeń, rolada, sztufada, |
The document has been permanently moved.