Antrykot |
befsztyk, rozbratel, zrazy |
Flaki (przedżołądki) |
gotowanie |
Głowizna |
pulpety |
Goleń przednia |
wywary, bulion, zupa |
Goleń tylna |
wywary, bulion, zupa |
Kark |
wywary, drobne części na gulasz, potrawki |
Kości |
bulion, rosół, |
Krzyżowa |
zraz, befsztyk, pieczeń |
Ligawa |
duszenie i pieczenie |
Łata |
rosół, bulion, gulasz |
Łopatka |
mielone, gulasz, pieczeń duszona, sztufada, rolada, klops, zrazy mielone, |
Mostek |
bulion, rosół, mielone, potrawy duszone |
Nerki |
duszenie |
Nogi |
garmażeria - galaretka |
Ogon |
wywary, zupy |
Ozór |
gotowanie |
Polędwica |
mięso kotletowe, steki, pieczeń |
Rostbef |
mięso kotletowe, steki, pieczeń |
Rozbratel |
mięso kotletowe, steki, pieczeń |
Serca |
duszenie |
Skrzydło |
klops, zrazy, kotlety mielone |
Szponder |
wywary, bulion, rosół, zupy, gulasz |
Szyja |
wywary i mieso mielone |
Udziec |
duszenie, pieczenie |
Wątroba |
smażenie |
Zrazowa dolna |
zrazy, pieczeń, rolada, sztufada, |
Zrazowa górna |
zrazy, pieczeń, rolada, sztufada, |