CZĘŚĆ | NA CO? |
---|---|
Antrykot | befsztyk, rozbratel, zrazy |
Flaki (przedżołądki) | gotowanie |
Głowizna | pulpety |
Goleń przednia | wywary, bulion, zupa |
Goleń tylna | wywary, bulion, zupa |
Kark | wywary, drobne części na gulasz, potrawki |
Kości | bulion, rosół, |
Krzyżowa | zraz, befsztyk, pieczeń |
Ligawa | duszenie i pieczenie |
Łata | rosół, bulion, gulasz |
Łopatka | mielone, gulasz, pieczeń duszona, sztufada, rolada, klops, zrazy mielone, |
Mostek | bulion, rosół, mielone, potrawy duszone |
Nerki | duszenie |
Nogi | garmażeria - galaretka |
Ogon | wywary, zupy |
Ozór | gotowanie |
Polędwica | mięso kotletowe, steki, pieczeń |
Rostbef | mięso kotletowe, steki, pieczeń |
Rozbratel | mięso kotletowe, steki, pieczeń |
Serca | duszenie |
Skrzydło | klops, zrazy, kotlety mielone |
Szponder | wywary, bulion, rosół, zupy, gulasz |
Szyja | wywary i mieso mielone |
Udziec | duszenie, pieczenie |
Wątroba | smażenie |
Zrazowa dolna | zrazy, pieczeń, rolada, sztufada, |
Zrazowa górna | zrazy, pieczeń, rolada, sztufada, |
The document has been permanently moved.