Na potrawy smażone, pieczone, mięso kotletowe, grill, np.:
Rostbef wołowy – tylna, górna część tuszy, obok polędwicy najdelikatniejszy w smaku fragment tuszy
Opis produktu:
Smak: soczysty, typowy mięsny
Zapach: bardzo aromatyczny
Kolor: czerwony, tłuszcz ma barwę białą
Przerost tłuszczowy: średni
Struktura mięsa: obrośnięte widoczną błoną i warstwą tłuszczu, drobnowłóknista, jednolita i soczystą tkanka mięśniowa. Bardzo delikatne i smaczne.
Uwagi: rostbef stanowi źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, zawiera minimalną ilość tłuszczu. Jest bogaty w fosfor, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Część bardzo delikatna, krucha, miękka, drobnowłóknista i jednolita. Najbardziej podobny do polędwicy, a znacznie tańszy.
The document has been permanently moved.