Wyszukaj najlepsze danie do określonego rodzaju mięsa

Kark

1 (karkówka, karczek)



Na potrawy duszone i gotowane, np.:

  • gulasz
  • rosół, wywar, bulion
  • potrawki

Kark, karkówka – górna, przednia część tuszy wołowej, za głową, sąsiaduje ze szpondrem (i łopatką) i rozbratlem. W przedniej ćwierćtuszy wołowej – mięso z kością odcięte od przodu - po linii odcięcia szyi, a od tyłu - pomiędzy ostatnim kręgiem szyjnym a pierwszym kręgiem piersiowym.

Opis produktu:

Smak: swoisty, soczysty

Zapach: swoistym, niezbyt intensywny

Kolor: Antrykot najwyższej jakości ma ciemnoczerwony kolor z występującymi gdzieniegdzie kremowymi przerostami.

Przerost tłuszczowy: średni

Struktura mięsa: soczyste, delikatne, grubo włókniste, nieznacznie obrośnięte tłuszczem i błonami.

Dobre źródło: zawiera dużo pełnowartościowego białka zwierzęcego, witamin z grupy B, średnia zawartość tłuszczu
 

Karkówka
Karkówka


301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.