Na potrawy smażone, pieczone, duszone, grillowane lub z rusztu np.:
Antrykot – górna część tuszy wołowej (tzw. górnica), lub cielęcej (tzw. górka). Długi mięsień wzdłuż kręgosłupa przyrastający do kręgów piersiowych a od dołu do żeber, partia mięsa pomiędzy rostbefem a szpondrem z warstwą tłuszczu i powięzi. Postać handlowa: antrykot z kością lub bez.
Opis produktu:
Smak: swoisty, soczysty
Zapach: intensywny
Kolor: ciemnoczerwony, kremowe przerosty
Przerost tłuszczowy: średni
Struktura mięsa: soczyste, delikatne, grubo włókniste, nieznacznie obrośnięte tłuszczem i błonami.
Dobre źródło: zawiera dużo pełnowartościowego białka zwierzęcego, witamin z grupy B, średnia zawartość tłuszczu
The document has been permanently moved.