Jest to rasa pochodzenia brytyjskiego (Walia) o małych wymaganiach pokarmowych, odpowiednia do ekstensywnego systemu utrzymania, łatwo przystosowująca się do trudnych warunków klimatycznych, wcześnie dojrzewająca, charakteryzująca się dobrą płodnością, zadowalającą przeżywalnością i długowiecznością. Wycielenia z reguły są łatwe, a krowy łagodne, troskliwe i opiekuńcze. Wykazują bardzo dobrą mleczność, jak na krowy typu mięsnego. Pierwotnie bydło to było użytkowane dwukierunkowo później przekształcono użytkowanie na jednostronnie mięsne.
Umaszczenie – jednolite czarne umaszczenie z czarno pigmentowaną śluzawicą i ciemnymi racicami. Zwierzęta są przeważnie rożne. Rogi są rozjaśnione z ostrymi czarnymi końcówkami. Głowa średniej wielkości, krótka i szeroka szyja, głęboki, prawidłowo uformowany tułów i krótkie nogi.
Mieszańce - z krowami ras mlecznych - odznaczają się zazwyczaj lepszą wydajnością rzeźną i składem tkankowym tuszy niż użyte do kojarzenia rasy mleczne lub o użytkowaniu dwukierunkowym, ale w porównaniu do mieszańców innych ras mięsnych wykorzystywanych do krzyżowania towarowego mają niższą masę końcową i wyższe zużycie paszy na 1 kg przyrostu.
Cecha | Buhaj | Krowa |
---|---|---|
Wysokość w kłębie (cm) | 143 | 130-132 |
Masa ciała (kg) | 900 | 500-600 |
Dobowe przyrosty w wieku 7 miesięcy (g) | 1000 | 900 |
Wydajność rzeźna (%) | 55-57 | - |
Masa cieląt przy urodzeniu (kg) | 35 | 30 |
The document has been permanently moved.