Kalendarium wystaw hodowlanych

kalendarium wystaw hodowlanych

Marchigiana

Jest to rasa wywodząca się od podolskiego i azjatyckiego bydła, które przybyło na tereny Włoch w wyniku najazdów barbarzyńskich. Uszlachetniona została przez krzyżowanie z bydłem ras Chianina i Romagnola. Dawniej użytkowana mięsnie i jako siła pociągowa. Cechą tej rasy jest występująca hipertrofia czyli podwójna pośladkowość. Zad jest bardzo muskularny, uda szerokie, wypukłe, pośladki są bardzo wyraźnie wypukłe. Tusze charakteryzują się małą zawartością kości. Umaszczenie: okrywa włosowa biała z możliwością występowania szarych odbarwień w przednich partiach ciała, szczególnie u samców. Pigmentacja skóry i błon śluzowych czarna o zmiennej intensywności. Dopuszcza się istnienie czerwonawych włosów w okolicy czoła, szarego ogona i częściowo depigmentowanej śluzawicy. Cielęta do 3 miesiąca życia mają sierść koloru pszenicy. Skóra cienka, łatwa do podniesienia, miękka, delikatna szczególnie w obrębie podgardla i pochwy.

Wartość selekcjonowanych cech
Cecha Buhaj Krowa
Wysokość w kłębie (cm) 155 145
Masa ciała (kg) 1000-1400 750-850
Wydajność rzeźna (%) 67 -
Masa cieląt przy urodzeniu (kg) 45 37
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.