Jest to najmłodsza z francuskich ras bydła mięsnego. Wyhodowana w górzystych okolicach południowo-zachodniej Francji w wyniku krzyżowania ras garonnais, quercy i blond des pyrenees. Jest to bydło dużego kalibru, dość późno dojrzewające o długim i masywnym ciele z głęboką klatką piersiową, szerokimi biodrami, mocnymi kończynami i doskonale umięśnionym zadem. Duże tempo wzrostu i małe odkładanie tłuszczu predysponuje bydło tej rasy do opasu ciężkiego. Umaszczenie jest jednolite, beżowe lub jasnoczerwone, przy czym śluzawica, rogi i racice są cieliste.
Cecha | Buhaj | Krowa |
---|---|---|
Wysokość w kłębie (cm) | 147 | 140 |
Masa ciała (kg) | 1000-1200 | 700-750 |
Dobowe przyrosty w wieku 7 miesięcy (g) | 1200 | 1000 |
Wydajność rzeźna (%) | 62-66 | - |
Masa cieląt przy urodzeniu (kg) | 40-45 | 37-40 |
The document has been permanently moved.