Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Zupa krupnik na rosole lub bulionie

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut,
gotowanie: 20 minut

Składniki: 
  • 2 litry smacznego rosołu lub bulionu wołowego, ugotowanego z dodatkiem cebuli
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 5-20 dag ziemniaków
  • przyprawy: sól - do smaku, pieprz czarny - kilkanaście ziaren, ziele angielskie - kilkanaście ziaren, 2 liście laurowe, kilka ziaren goździków
Sposób przyrządzenia:
  1. Ugotować smaczny rosół lub bulion wołowy z dodatkiem cebuli.
  2. Odlać połowę przeznaczonego na krupnik rosołu do rondla, zasypać go kaszą.
  3. Dodać do zupy wcześniej przygotowane, umyte ziemniaki, pokrajane np. w cienkie talarki (przedtem sparzone).
  4. Gdy ziemniaki zmiękną, dolać drugą połowę przygotowanego rosołu.
  5. Ugotowane mięso rosołowe oddzielić od kości i pokroić w zgrabną kostkę. Dodać do garnka.
  6. Podając dodać drobno posiekanej natki z pietruszki lub kopru.


Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.