Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Zupa cebulowa na rosole

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: do 4 dni,
gotowanie: 10 minut

Składniki: 
  • 1 litr smacznego rosołu wołowego
  • 20 dag cebuli
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła świeżego
  • grzanki z chleba  lub kaszka  krajana tzn. drobna kaszka  krakowska ugotowana na gęsto, ostudzona i pokrojona w kostkę
  • ser typu szwajcarskiego tarty
  • przyprawy: sól - do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony, zioło kopru
Sposób przyrządzenia:
  1. Ugotować smaczny i esencjonalny rosół z dodatkiem cebuli.
  2. Cebulę wstępnie oczyścić, obrać i pokroić, oprószyć solą i pieprzem.
  3. Cebulę poddusić pod przykryciem na maśle klarowanym, na koniec przyrumieniając na żółty kolor (na patelni lub w rondlu) ale tak aby się nie przypiekła.
  4. Cebulę przełożyć do średniego garnka i zalać przecedzonym rosołem, całość zmiksować, dodać garść pokrojonego koperku, zaprawić zasmażką (lub mąką ze śmietaną), zagotować, podawać z grzankami lub z wcześniej ugotowaną na gęsto, ostudzoną i pokrojoną w kostkę kaszkę krakowską i z tartym serem typu szwajcarskiego.


Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.