Polędwicę wołową wstępnie przygotować, oczyścić z błon, wyporcjować, rozbić na małe zrazy.
Rozgrzać mleko i rozpuścić w nim sery tak, by utworzyła się jednolita masa.
Do masy mleczno-serowej dodać posiekane orzechy włoskie i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masą smarować zrazy, zawijać ściśle mięso. Można to zrobić na wiele sposobów, np.: przebić wykałaczką, związać każdy bawełnianą nitką. Można także w cienki płat mięsa nałożyć farsz, zawinąć brzegi tak, by się stykały nad farszem, a następnie zbić oba końce mięsa i zrolować zraz w przeciwnym kierunku niż zawijane brzegi. Zrazy pod wpływem temperatury same się szczelnie zamkną.
Zrazy oprószyć mąką.
Obsmażyć zrazy na dobrym tłuszczu, na silnym ogniu. Zalać bulionem lub rosołem.
Podsmażyć cebulkę, dodać do potrawy. Doprawić przyprawami, ziołami, musztardą. Dusić do miękkości.
Zaciągnąć zasmażką z masła i mąki.
Przed wydaniem dodać śmietanę.
Potrawę podawać z kaszą jaglaną, brokułami gotowanymi, szparagami i surówką z czerwonej kapusty z grzybami.
Dodaj nowy komentarz