Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Zrazy z polędwicy duszone (zrazy Księcia Potockiego)

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 40 minut
Smażenie: 15 minut
Duszenie: 30 minut

Składniki: 
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 15 dag serów twardych
  • ¾ szklanki mleka
  • 10 dag orzechów włoskich łuskanych
  • 1 łyżeczka sera pleśniowego
  • 1 łyżka natki pietruszki 
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki  masła klarowanego lub smalcu
  • 1 łyżeczka masła świeżego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, sól, zioła smakowe
  • wino czerwone przy podgrzaniu potrawy (do smaku)
Sposób przyrządzenia:
  1. Polędwicę wołową wstępnie przygotować, oczyścić z błon, wyporcjować, rozbić na małe zrazy.
  2. Rozgrzać mleko i rozpuścić w nim sery tak, by utworzyła się jednolita masa.
  3. Do masy mleczno-serowej dodać posiekane orzechy włoskie i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
  4. Przygotowaną masą smarować zrazy, zawijać ściśle mięso. Można to zrobić na wiele sposobów, np.: przebić wykałaczką, związać każdy bawełnianą nitką. Można także w cienki płat mięsa nałożyć farsz, zawinąć brzegi tak, by się stykały nad farszem, a następnie zbić oba końce mięsa i zrolować zraz w przeciwnym kierunku niż zawijane brzegi. Zrazy pod wpływem temperatury same się szczelnie zamkną.
  5. Zrazy oprószyć mąką.
  6. Obsmażyć zrazy na dobrym tłuszczu, na silnym ogniu. Zalać bulionem lub rosołem.
  7. Podsmażyć cebulkę, dodać do potrawy. Doprawić przyprawami, ziołami, musztardą. Dusić do miękkości.
  8. Zaciągnąć zasmażką z masła i mąki.
  9. Przed wydaniem dodać śmietanę.
  10. Potrawę podawać z kaszą jaglaną, brokułami gotowanymi, szparagami i surówką z czerwonej kapusty z grzybami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.