Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Zrazy wołowe bite duszone

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: 20 minut
Duszenie: 1-1,5 godziny

Składniki: 
  • 1 kg wołowiny dojrzałej bez  kości (ze zrazowej, karkówki, łopatki lub ze skrzydła)
  • 10 dag smalcu lub masła klarowanego
  • 2-4  łyżki świeżego masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso wołowe opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Mięso pociąć na porcje ostrym nożem w poprzek włókien.
  3. Mięso lekko rozbić i posiekać nożem, formując cienkie, płaskie owalne płaty.
  4. Oprószyć solą, pieprzem świeżo mielonym, mąką pszenną.
  5. Obrumienić szybko i silnie na tłuszczu (na maśle klarowanym lub smalcu).
  6. Przełożyć zrazy do rondla, podlewając wodą lub bulionem.
  7. Do zrazów dodać świeżego masła i dusić bardzo wolno do miękkości, odparowując sos.
  8. Podawać z różnymi sosami, ziemniakami, kluskami, jarzyną z wody, surówkami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.