Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Zrazy polskie zawijane duszone
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: 30 minut Duszenie: polędwica 30 min, zrazówka 1 godzina
Składniki:
1 kg mięsa wołowego (element polędwicy lub zrazówki)
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka mąki
1 grzyb suszony (prawdziwek lub podgrzybek)
1 szklanka wody lub bulionu lub rosołu
przyprawy: sól, pieprzfarsz do zrazów
1 łyżka świeżego masła
2 średnie cebule starte lub upieczone i utarte
1 szklanka tartego chleba żytniego
1 mała łyżeczka mielonych grzybów suszonych
1 jajo
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotować farsz do zrazów: wymieszać masę przygotowaną ze świeżego masła, cebuli startej lub upieczonej i utartej, surowego jaja kurzego, pieprzu czarnego świeżo zmielonego, soli, ciemnego chleba żytniego, łyżeczki zmielonych dobrych suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków).
Mięso wołowe pokroić w poprzek włókien, na duże cienkie plastry, zbić i przesypać solą i pieprzem mielonym.
Plastry mięsa posmarować wcześniej przygotowanym farszem.
Zrazy ściśle zwinąć. Można to zrobić na wiele sposobów, np.: przebić wykałaczką, związać każdy bawełnianą nitką, w cienki płat mięsa nałożyć farsz, zawinąć brzegi tak, aby się stykały nad farszem, następnie zbić oba końce mięsa i zrolować zraz w przeciwnym kierunku niż zawijane brzegi, zrazy pod wpływem temperatury same się szczelnie zamkną.
Na patelni rozpuścić, a następnie mocno podgrzać masło klarowane, włożyć zrazy, obracając je.
Podsmażone zrazy włożyć do rondla.
Podlać mięso ½ szklanką wody, rosołu lub bulionu, dodać suszonego grzyba.
Dodaj nowy komentarz