Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Zrazy polskie zawijane duszone

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 30 minut
Duszenie: polędwica 30 min, zrazówka 1 godzina

Składniki: 
  • 1 kg mięsa wołowego (element polędwicy lub zrazówki)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 grzyb suszony (prawdziwek lub podgrzybek)
  • 1  szklanka wody lub bulionu lub rosołu
  • przyprawy: sól, pieprzfarsz do zrazów
  • 1 łyżka świeżego masła
  • 2 średnie cebule starte lub upieczone i utarte
  • 1 szklanka tartego chleba żytniego
  • 1 mała łyżeczka mielonych grzybów suszonych
  • 1 jajo
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Przygotować farsz do zrazów: wymieszać masę przygotowaną ze świeżego masła, cebuli startej lub upieczonej i utartej, surowego jaja kurzego, pieprzu czarnego świeżo zmielonego, soli, ciemnego chleba żytniego, łyżeczki zmielonych dobrych suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków).
  2. Mięso wołowe pokroić w poprzek włókien, na duże cienkie plastry, zbić i przesypać solą i pieprzem mielonym.
  3. Plastry mięsa posmarować wcześniej przygotowanym farszem.
  4. Zrazy ściśle zwinąć. Można to zrobić na wiele sposobów, np.: przebić wykałaczką, związać każdy bawełnianą nitką, w cienki płat mięsa nałożyć farsz, zawinąć brzegi tak, aby się stykały nad farszem, następnie zbić oba końce mięsa i zrolować zraz w przeciwnym kierunku niż zawijane brzegi, zrazy pod wpływem temperatury same się szczelnie zamkną.
  5. Na patelni rozpuścić, a następnie mocno podgrzać masło klarowane, włożyć zrazy, obracając je.
  6. Podsmażone zrazy włożyć do rondla.
  7. Podlać mięso ½ szklanką wody, rosołu lub bulionu, dodać suszonego grzyba.
  8. Zrazy posypać siekaną cebulą, tartym razowym chlebem.
  9. Dusić do miękkości, a następnie zaciągnąć mąką pszenną.
  10. Podawać z kaszami lub z ziemniakami, z jarzyną i surówką.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.