Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Zrazy cielęce zawijane duszone

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 25 minut
Smażenie: 15 minut
Duszenie: 30 minut

Składniki: 
  • 1 kg mięsa cielęcego (frykando, łopatka)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu lub dobrej oliwy
  • 2 żółtka i 1 białko kurzego jaja
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ czerstwej bułki
  • 2 łyżki świeżego masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • garść posiekanego koperku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ litra wywaru z włoszczyzny lub bulionu
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso wstępnie przygotować i oczyścić.
  2. Płaty przeznaczone na zrazy ścinać ostrym nożem w poprzek włókien i formować je, nadając im okrągły kształt.
  3. Przygotować farsz do zrazów.
  4. Masło utrzeć z żółtkami oddzielonymi od białek. Dodać wymoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, posiekany koper. Doprawić solą i pieprzem. W razie konieczności dodać bułkę tartą i roztrzepaną piane z białka.
  5. Płaty mięsa smarować dobrze wymieszanym  farszem. Uformować zrazy.
  6. Mięso oprószyć solą, mąką i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  7. Przełożyć zrazy do rondla.
  8. W rondlu zalać wywarem warzywnym lub wodą.
  9. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, a następnie mąkę i dodać do potrawy.
  10. Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem czarnym, solą, orzeszkiem masła świeżego i koncentratem pomidorowym. Dusić do miękkości.
  11. Podawać z ziemniakami oraz delikatnymi warzywami, surówkami, sałatami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.