Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Zraziki z polędwicy wołowej smażone podawane na grzankach

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: 20 minut

Składniki: 
  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 10 dag smalcu lub masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 bułka pszenna długa (świeża)
  • 15-20 dag pasztetu cielęcego lub mięsnego
  • przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso wołowe bez kości (polędwica bez warkocza) opłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć.
  2. Ostrym nożem, w poprzek włókien, wykrawać płaty mięsa o grubości 1 cm.
  3. Każdy zrazik lekko ucisnąć dłonią (na desce, przez folię).
  4. Oprószyć solą, mąką pszenną.
  5. Bułkę pokroić na kromki grubości 1cm i nadać im kształt zrazików.
  6. Zraziki smażyć w ostatniej chwili przed podaniem, szybko, na mocno rozgrzanym tłuszczu, na silnym ogniu.
  7. W czasie smażenia mięsa przygotować grzanki, przysmażając je z obu stron.
  8. Na grzankę położyć cienki plasterek pasztetu i gorący zrazik wołowy.
  9. Podawać z ziemniakami opiekanymi w głębokim tłuszczu, z sosem pieczarkowym, grzybowym lub ze szparagami białymi, kalafiorem polanym masłem zasmażanym z bułką tartą, czyli sosem polskim.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.