Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Wywar z buraków z kołdunami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 1,5 h

Składniki: 
  • Buraki 1 kg
  • Mąka 0,2 kg
  • Udziec krzyżowa 0,2 kg
  • Jaja 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Marchew 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Jabłka 4 szt.
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Oliwa 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz
Sposób przyrządzenia:

Wywar
Buraki, warzywa i cebulę obieramy i płuczemy, kroimy na kawałki i zalewamy ok. 1,5 l wody. Dodajemy przyprawy i gotujemy pod
przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po 1 godz. dodajemy obrane jabłka, bez gniazd nasiennych, majeranek, gotujemy przez
następne 1,5 godz., odcedzamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz
Mięso należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w drobną kostkę i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Na oliwie z przesmażamy
na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy zmielone mięso i dusimy pod przykryciem ok. 20 min., odstawiamy do wystygnięcia,
doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy masło i intensywnie mieszamy.

Ciasto
Mąkę przesiewamy przez sito 2 razy, wbijamy jajko i dodajemy przegotowaną ciepłą wodę, zagniatamy i ostawiamy na 10 min., po czym
ciasto cienko rozwałkowujemy podsypując mąką, by ciasto się nie przyklejało. Kieliszkiem do szampana wykrawamy krążki, na których układamy farsz z wołowiny, smarujemy jajkiem, składamy na pół i końcówki zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Ugotowane kołduny, kawałki mięsa łączymy z esencją z buraków.

Alternatywne dodatki: uszka z grzybami

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.