Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Wołowina z orzeszkami na ostro

Trudność: 
Czasochłonność: 

Marynowanie 30 min.

Składniki: 
  • Wołowina (ogony z polędwicy) 0,8 kg
  • Cebula duża 1 szt.
  • Szczypiorek 0,05 kg
  • Czosnek 3 ząbki
  • Papryka kolorowa 2 szt.
  • Orzeszki słone 0,1 kg
  • Pieczarki 0,05 kg
  • Papryczki chilli 5 szt.
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Sos ostrygowy 4 łyżki
  • Olej sezamowy 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Pieprz biały 1/4 łyżeczki
  • Pieprz kruszony 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
Sposób przyrządzenia:

Polędwicę kroimy w plasterki grubości 0,5 cm, przekładamy do miski i marynujemy w kruszonym pieprzu, posiekanym drobno czosnku i oleju sezamowym. Odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Na rozgrzanym oleju obsmażamy plasterki wołowiny tak, by w środku pozostały surowe.

Warzywa, cebulę i paprykę kroimy w kwadraty o boku 2 cm., umyte pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Papryczki chilli kroimy
na małe kawałki. Szczypiorek kroimy w kawałki, o długości 4 cm. będą one służyć do dekoracji dania. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i tak przygotowaną zawiesinę użyć do zagęszczenia potrawy. W naczyniu typu wok lub w wysokim garnku należy rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć cebulę z papryczkami i orzeszkami, a następnie wkładamy przesmażone mięso, pokrojone w plasterki paprykę i pieczarki, całość bardzo intensywnie mieszając.

Po kilku minutach dolewamy niewielka ilość wody i dodajemy przyprawy: sos sojowy, sos ostrygowy, cukier, pieprz biały. Całość delikatnie zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej.

Alternatywne dodatki: cukinia, bakłażan

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.