Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Wołowina w czarnym pieprzu po chińsku

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 20 min.
Smażenie 60 min.

Składniki: 
  • Polędwica wołowa 0,8 kg
  • Zielona fasolka 0,2 kg
  • Kapusta bok choy 4 szt.
  • Kiełki sojowe 0,2 kg
  • Szczypior z dymki 50 g
  • Ryż jaśminowy 0,2 kg
  • Czerwona cebula 0,2 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Imbir 50 g
  • Chilli 1 sztuka
  • Grzyby mun 10 g
  • Pieprz czarny młotkowany do smaku
  • Białe wino 0,1 l
  • Sos sojowy, sos ostrygowy do smaku
  • Bulion wołowy 0,2 l
Sposób przyrządzenia:

Polędwicę wołową kroimy w paski w poprzek włókien, mieszamy z czarnym pieprzem. Kapustę, czosnek, cebulę i imbir obieramy i kroimy. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy. Grzyby mun gotujemy 20 min., odcedzamy i kroimy. Smażymy w woku cebulę czosnek i imbir, dodajemy mięso i chwilę smażmy, zalewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy resztę warzyw i smażymy wszystko razem, przyprawiamy sosem sojowym i ostrygowym oraz solą i pieprzem, podlewamy wywarem. Ryż płuczemy, zalewamy wodą 1,5 cm nad powierzchnią ryżu, dodajemy imbir i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym gazie. Wołowinę wykładamy do miski, podajemy z gotowanym ryżem.

Alternatywne dodatki: chiński makaron, smażony ryż

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.