Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Wędzona polędwica wołowa w musie z selera z malinowymi pomidorami

Trudność: 
Czasochłonność: 

40 min

Składniki: 
  • Polędwica wołowa 0,6 kg
  • Pomidory malinowe 0,8 kg
  • Szalotka 0,3 kg
  • Śmietana 30% 0,4 l
  • Oliwa 0,1 l
  • Sól morska do smaku
  • Seler korzeń 0,5 kg
  • Bazylia 5 g
  • Pieprz czarny grubo mielony do smaku
  • Wiórki z drzewa liściastego
Sposób przyrządzenia:

Polędwicę myjemy, oczyszczamy z błon i nacieramy pieprzem i oliwą. Na mocno rozgrzanej stalowej patelni smażymy wiórki, potem układamy plastry z marchewki a na nich polędwicę, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180oC na 10 min.

Seler pokroić, zalać śmietaną, przyprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości, następnie zmiksować na krem. Krem nałożyć na talerz rozciągnąć łyżką, pomidory pokroić, ułożyć w linii, posypać siekaną szalotką, nałożyć pokrojone plastry wołowiny, posypać solą morską i mielonym pieprzem, udekorować listkami bazylii i skropić oliwą.

Alternatywne dodatki: Mieszane sałaty

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.