Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Wątroba cielęca z gruszką i rodzynkami na winiaku lubuskim

Trudność: 
Czasochłonność: 

2h

Składniki: 

Wątroba cielęca 0,6 kg Gruszka klaps 0,5 kg Rodzynki 0,1 kg Winiak lubuski 0,2 l Masło 5 łyżek Mąka 4 łyżki Tymianek 2 gałązki Sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzenia:

Winiak zagotowujemy z rodzynkami, odstawiamy na bok, aby rodzynki wystygły i nabrały smaku.
Gruszki myjemy i kroimy na małe cząstki, usuwając gniazda nasienne i smażymy
na maśle z dodatkiem cukru, podlewamy odrobiną winiaku i odstawiamy do wystudzenia.

Umytą i oczyszczoną z błon i powięzi wątrobę osuszamy i kroimy w plastry, oprószamy mąką
i smażymy z każdej strony na rozgrzanym maśle. Po usmażeniu solimy i dodajemy pieprz młotkowany i starty w rękach tymianek. Do usmażonych plastrów wątroby dodajemy gruszki i rodzynki z winiakiem.

Alternatywne dodatki: jabłko

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.