2h
Wątroba cielęca 0,6 kg Gruszka klaps 0,5 kg Rodzynki 0,1 kg Winiak lubuski 0,2 l Masło 5 łyżek Mąka 4 łyżki Tymianek 2 gałązki Sól, pieprz, cukier
Winiak zagotowujemy z rodzynkami, odstawiamy na bok, aby rodzynki wystygły i nabrały smaku.
Gruszki myjemy i kroimy na małe cząstki, usuwając gniazda nasienne i smażymy
na maśle z dodatkiem cukru, podlewamy odrobiną winiaku i odstawiamy do wystudzenia.
Umytą i oczyszczoną z błon i powięzi wątrobę osuszamy i kroimy w plastry, oprószamy mąką
i smażymy z każdej strony na rozgrzanym maśle. Po usmażeniu solimy i dodajemy pieprz młotkowany i starty w rękach tymianek. Do usmażonych plastrów wątroby dodajemy gruszki i rodzynki z winiakiem.
Alternatywne dodatki: jabłko
Access to this resource on the server is denied!
Dodaj nowy komentarz