Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Wątróbka cielęca z cebulą maślaną bułką i sałatą z jabłkiem

Trudność: 
Czasochłonność: 

30 min.

Składniki: 
  • Wątróbka cielęca 1 kg
  • Cebula 2 sztuki
  • Jabłko 1 sztuka
  • Cytryna 1 sztuka
  • Mieszane liście sałat 0,5 kg
  • Lubczyk 10 g
  • Maślana bułka 4 sztuki
  • Czerwone wino 0,2 l 
  • Ocet 10 ml
  • Cukier 10 g
  • Miód 10 g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa 0,2l
  • Masło 50 g
  • Mieszane sałaty (karbowana, rzymska, rukola)


Sposób przyrządzenia:

Wątróbkę oczyszczamy z błon, osuszamy i delikatnie, na małym ogniu, smażymy w oliwie po 2 min. z każdej strony, wyjmujemy wątróbkę, następnie smażymy cebulę, zalewamy czerwonym winem, odparowujemy i dodajemy masło. Wątróbkę wkładamy do powstałego sosu i podgrzewamy.
Ocet miksujemy z cukrem, miodem, sokiem z cytryny i 0,05 l oliwy. Sałatę myjemy i mieszamy z dresingiem i plastrami jabłka.
Bułkę maślaną pieczemy w piekarniku na złoty kolor i podajemy razem z wątróbką i mieszaną sałatą.

Alternatywne dodatki: Gotowane ziemniaki, Kluski kładzione

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.