Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Wątróbka cielęca smażona z jabłkami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 30 minut
Smażenie: 20 minut

Składniki: 
  • 50 dag wątróbki
  • 2 soczyste jabłka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka świeżego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżki mąki pszennej   do oprószenia plastrów wątróbki
  • przyprawy: majeranek suszony, otarty lub świeży, pieprz czarny grubo mielony, sól
Sposób przyrządzenia:
  1. Wątróbkę cielęcą, po usunięciu powięzi i przewodów żółciowych, namoczyć w mleku, kilka razy je zmieniając, aby wątróbka zbielała.
  2. Wymoczoną wątróbkę pokroić w skośne płaskie plastry lub w grubą „frytkę”. Posypać mąką i smażyć na klarowanym maśle do zrumienienia.
  3. Smażyć krótko i solić dopiero pod koniec końcu smażenia (inaczej stwardnieje).
  4. W rondlu przesmażyć krótko jabłka pokrojone w małe cząstki (np. ósemki) posypane suto majerankiem świeżym lub suszonym otartym i pieprzem czarnym grubo mielonym.
  5. Do rondla dodać przesmażoną wątróbkę, całość lekko całość, dodając, na koniec, łyżkę świeżego masła.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.