Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Udziec cielęcy pieczony w tymianku z kandyzowanymi nowalijkami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Marynowanie 24 h
Pieczenie 2 h

Składniki: 
  • Udziec cielęcy 1 szt.
  • Młode marchewki 0,2 kg
  • Młode pory 0,2 kg
  • Młode ziemniaki 0,2 kg
  • Czerwona cebulka 0,2 kg
  • Tymianek 8 gałązek
  • Szałwia 4 listki
  • Główka czosnku 1 główka
  • Miód spadziowy 40 g
  • Białe wino 0,2 l
  • Czerwone wino 0,5 l
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz biały do smaku
Sposób przyrządzenia:

Udziec cielęcy marynujemy w ziołach, czosnku, pieprzu oraz soli i białym winie 0,2 l, pozostawiamy na kolejne 24 godz. Obsmażamy i wstawiamy do pieca, zalewamy sokiem z marynowania, pieczemy przez 2 godz. w temperaturze 110o C. Po wyjęciu mięsa z pieca odlewamy sok z pieczenia, dodajemy do niego czerwone wino i gotujemy do uzyskania konsystencji sosu. Warzywa i ziemniaki gotujemy, następnie obsmażamy z cebulką i karmelizujemy w miodzie spadziowym. Udziec kroimy, warzywa układamy na płaskim talerzu, polewamy sosem i dekorujemy gałązkami tymianku.

Alternatywne dodatki: gotowany ryż z zielonym groszkiem

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.