Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Tortilla z wołowiną i czerwoną fasolą

Trudność: 
Czasochłonność: 

Duszenie 15 min.

Składniki: 
  • Pręga wołowa 0,6 kg
  • Placki kukurydziane tortilla 4 szt.
  • Papryka czerwona 0,1 kg
  • Pomidory 2 szt.
  • Ser cheddar 0,08 kg
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki 5 gałązek
  • Papryczka chilli duża 2 szt.
  • Olej rzepakowy 0,1 l
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Kminek
Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki, przekładamy do miski i marynujemy w kminku, ostrej papryce i oliwie. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i dodajemy posiekany czosnek, następnie pokrojoną w piórka cebulę i paprykę, a na końcu zamarynowane mięso i porządnie mieszamy.
Po kilku minutach dodajemy posiekaną papryczkę chilli i mieszamy.

Delikatnie ponacinane pomidory wkładamy do wrzącej wody na 2 min., tak by zaczęła odchodzić skórka, następnie schładzamy pod zimną bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę bez gniazda nasiennego. Pomidory dodajemy do smażonego mięsa i podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Nadzienie powinno być gęste, aby nie rozpływało się na tortilli. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki.

Tortille kładziemy na suchą patelnie i lekko podsmażamy z obu stron, następnie posypujemy serem, czekając aż się rozpuści, dodajemy farsz mięsny z warzywami i zwijamy placek w rulon. Tak uformowane roladki następnie grillujemy.

Alternatywne dodatki: zamiast placków kukurydzianych możemy użyć naleśników domowych

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.