Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

T-bone stek z zieloną fasolką i pieczonym ziemniakiem

Trudność: 
Czasochłonność: 

Marynowanie 30 min.
Pieczenie 80 min.

Składniki: 
  • Rostbef T-bone stek 4 sztuki (0,5 kg szt.)
  • Ziemniaki duże 4 szt.
  • Śmietana kwaśna gęsta 0,2 l
  • Sól gruboziarnista 0,5 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Rozmaryn 3 gałązki
  • Oliwa 5 łyżek
  • Pieprz kruszony 1 łyżeczka
  • Fasolka szparagowa 0,4 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Boczek 0,1 kg
  • Sól, pieprz kruszony, cukier
Sposób przyrządzenia:

Mięso marynujemy w pokrojonym czosnku, pokruszonym pieprzu, posiekanym rozmarynie i oliwie i odkładamy do lodówki na 30 min.
Po marynowaniu steki grillujemy z każdej strony po ok. 8 min., pod koniec grillowania oprószając solą. Ziemniaki myjemy i dokładnie czyścimy szczotką, gdyż będą pieczone w skórce. Na posypanej solą blasze układamy ziemniaki i pieczemy w piekarniku, nagrzanym do temp. 150oC przez ok. 80 minut. Po upieczeniu podajemy z masłem czosnkowym i kwaśną śmietaną.

Fasolkę szparagową gotujemy we wrzącej wodzie z cukrem, następnie smażymy z drobno posiekaną cebulą i boczkiem pokrojonym w paski, całość doprawiamy kruszonym pieprzem.

Alternatywne dodatki: pieczona marchewka z pietruszką i rozmarynem

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.