Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

T –bone stek, pieczone ziemniaki, masło paprykowe

Trudność: 
Czasochłonność: 

Grillowanie 6min.
Pieczenie 15 min.

Składniki: 
  • T-bone stek (polędwica i rostbef połączone kością w kształcie litery T) 2 kg
  • Rozmaryn 1 gałązka
  • Ziemniaki 0,8 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebula 0,2 kg
  • Chili 1 szt.
  • Papryka ostra sproszkowana 10 g
  • Masło zawartość tłuszczu 82% 0,2 kg
  • Sól morska, pieprz grubo mielony do smaku
  • Oliwa 0,2 l
Sposób przyrządzenia:

Stek myjemy i osuszamy, smarujemy oliwą i pieprzem, grillujemy po 3 min z każdej strony, wstawiamy do pieca nagrzanego do 90oC na 15 min. Ziemniaki gotujemy, następnie kroimy, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy w głębokim tłuszczu.
Masło mieszamy z papryką, solą i pieprzem, czosnek, cebulę i chili drobno siekamy, przesmażamy i dodajemy do masła, wszystko dobrze mieszamy. Masło wstawiamy do lodówki, kroimy na plastry. Na duży talerz nakładamy stek, posypujemy solą morską, układamy masło paprykowe i pieczone ziemniaki.

Alternatywne dodatki: grillowane warzywa

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.