Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Szynka cielęca gotowana

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: do dwóch tygodni

Składniki: 
  • 5 kg szynki cielęcej z goleniem (waga szynek waha się od 3 do 6 kg)
  • solanka nastrzykowo–zalewowa (16,5 dag Peklosoli na 2,5 li-tra wody, na 5 kg szynki)
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki mieszanki przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, oregano, cząber, rozmaryn, majeranek, tymianek, pieprz czarny, 2 goździki przyprawy: sól, szczypta cukru
Sposób przyrządzenia:
  1. Przygotować solankę nastrzykowo–zalewową i zagotować ją.
  2. Małą ilością wrzącej wody zalać mieszankę przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, oregano, cząber, rozmaryn, majeranek, tymianek, pieprz czarny, 1-2 goździki. Zalaną mieszankę dodać do zagotowanej solanki. Całość ostudzić.
  3. Szynkę cielęcą o wadze 5 kg (razem z goleniem) należy oczyścić, usunąć grubsze błony i powięzi. Czynności te wykonywać ostrożnie - tak, by mięso z golonki pozostało w połączeniu z szynką. Całość natrzeć czosnkiem.
  4. Mięso nastrzykiwać solanką 4-5 razy, a następnie włożyć do płynnej solanki. Szynkę peklować w temperaturze około 4° C (np. w lodówce na niskiej półce) przez okres tygodnia.
  5. Szynkę wyjąć z zalewy i umyć w zimnej bieżącej wodzie. Osuszyć.
  6. Mięso ściśle zesznurować sznurkiem bawełnianym (jak baleron).
  7. Szynkę parzyć w wodzie o temperaturze 80° C, a następnie w temperaturze 72° C, do osiągnięcia wewnątrz szynki temperatury 68° C. Orientacyjny czas takiego parzenia to 50 minut na 1 kilogram szynki.
  8. Po osiągnięciu wewnątrz szynki właściwej temperatury studzić, zanurzając ją w zimnej, przegotowanej wodzie (znakomicie gdy z dodatkiem lodu) przez około 20 minut.
  9. Szynkę osuszyć i schłodzić w zimnym miejscu. Ostudzona szynka powinna mieć w środku temperaturę 12 stopni.



Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.