Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Sztuka mięsa wołowego w galarecie

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut,
gotowanie: 20 minut,
zastyganie galarety: zależnie od pory roku - kilka godzin

Składniki: 
  • 1 kg ugotowanej i wystudzonej sztuki mięsa z wołowiny (najlepiej krzyżówka)
  • ¼ litra galarety (auszpiku mięsnego)
  • 2 małe pomidory
  • 30 dag jarzyn (marchew, kalarepa, fasola, szparagi, kalafior, brokuły)
  • 1 łyżeczka świeżego masła
  • 10 dag korniszonów
  • 10 dag grzybków marynowanych
  • 1 jajko
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ szklanki octu
  • przyprawy: sól i cukier - do gotowania jarzyn
  • świeże zioła: natka pietruszki, sałata - do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
  1. Kawałek mięsa wołowego ugotowany jako sztuka mięsa wystudzić, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, ułożyć na półmisku i polać kilkoma łyżkami auszpiku.
  2. Odstawić w chłodzie do zastygnięcia.
  3. W małej ilości wody, z dodatkiem łyżeczki świeżego masła, soli i cukru, ugotować warzywa.
  4. Ugotować jajko na twardo.
  5. Przybrać mięso warzywami krojonymi karbowanym nożem. Wykorzystać np.: marchew, kalarepę, fasolkę, szparagi, kalafior, brokuły podzielone na cząstki, itp.. Dekorację dopełnić jajkiem na twardo.
  6. Tak przygotowaną całość zalać drugą warstwą auszpiku.
  7. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.
  8. Przybrać grzybkami i marynowanymi, korniszonami, pomidorem, listkami sałaty lub pietruszki i wydać z octem i oliwą lub z sokiem cytryny i oliwą.


Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.