Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Sztuka mięsa wołowego w galarecie
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: 20 minut, gotowanie: 20 minut, zastyganie galarety: zależnie od pory roku - kilka godzin
Składniki:
1 kg ugotowanej i wystudzonej sztuki mięsa z wołowiny (najlepiej krzyżówka)
¼ litra galarety (auszpiku mięsnego)
2 małe pomidory
30 dag jarzyn (marchew, kalarepa, fasola, szparagi, kalafior, brokuły)
1 łyżeczka świeżego masła
10 dag korniszonów
10 dag grzybków marynowanych
1 jajko
½ szklanki oliwy
½ szklanki octu
przyprawy: sól i cukier - do gotowania jarzyn
świeże zioła: natka pietruszki, sałata - do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Kawałek mięsa wołowego ugotowany jako sztuka mięsa wystudzić, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, ułożyć na półmisku i polać kilkoma łyżkami auszpiku.
Odstawić w chłodzie do zastygnięcia.
W małej ilości wody, z dodatkiem łyżeczki świeżego masła, soli i cukru, ugotować warzywa.
Dodaj nowy komentarz