Gotowanie 120 min.
Warzywa i przypieczoną wcześniej cebulę zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do zagotowania. Następnie wkładamy mięso, dodajemy ziele angielskie i pieprz i wolno gotujemy przez 2 godziny. Surowy chrzan ścieramy na tarce. Smażymy obrany czosnek (całe ząbki) na oliwie przez 3 min., a następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Botwinę, po odcięciu liści gotujemy, odcedzamy i karmelizujemy w maśle z cukrem. Aby przygotować sos roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, cały czas mieszając. Rozprowadzamy bulionem z gotowania wołowiny, dodajemy chrzan, smażony czosnek i przyprawiamy solą. Wlewamy śmietanę, mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Ugotowane mięso kroimy w poprzek włókien na plastry, o grubości 2 cm, układamy na półmisku, polewamy sosem czosnkowo-chrzanowym i podajemy z warzywami z rosołu oraz karmelizowaną botwiną.
Alternatywne dodatki: gotowane ziemniaki lub gotowany ryż
Access to this resource on the server is denied!
Dodaj nowy komentarz