Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Sztuka mięsa w sosie czosnkowo-chrzanowym

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 120 min.

Składniki: 
  • Pręga lub krzyżowa wołowa 1 kg
  • Włoszczyzna 1 kg
  • Botwina 0,3 kg
  • Liść laurowy 6 g
  • Pieprz w ziarnach 10 g
  • Mąka 20 g
  • Chrzan 0,1 kg
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 1 główka
  • Ziele angielskie 10 g
  • Masło o zawartości tłuszczu 82% 20 g
  • Śmietana 30% 0,2 l
  • Cukier, sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Warzywa i przypieczoną wcześniej cebulę zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do zagotowania. Następnie wkładamy mięso, dodajemy ziele angielskie i pieprz i wolno gotujemy przez 2 godziny. Surowy chrzan ścieramy na tarce. Smażymy obrany czosnek (całe ząbki) na oliwie przez 3 min., a następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Botwinę, po odcięciu liści gotujemy, odcedzamy i karmelizujemy w maśle z cukrem. Aby przygotować sos roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, cały czas mieszając. Rozprowadzamy bulionem z gotowania wołowiny, dodajemy chrzan, smażony czosnek i przyprawiamy solą. Wlewamy śmietanę, mieszamy i chwilę podgrzewamy.

Ugotowane mięso kroimy w poprzek włókien na plastry, o grubości 2 cm, układamy na półmisku, polewamy sosem czosnkowo-chrzanowym i podajemy z warzywami z rosołu oraz karmelizowaną botwiną.

Alternatywne dodatki: gotowane ziemniaki lub gotowany ryż

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.