Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Sztuka mięsa wołowa duszona z jarzynami
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: 20 minut Duszenie: 30 minut
Składniki:
1 kg ugotowanego w rosole mięsa (sztuka mięsa najlepiej ze zrazowej)
2 łyżki świeżego masła
2-3 średnie, mocno dojrzałe w słońcu, pomidory
20-30 dag jarzyn (wg własnego doboru: włoszczyzna, kapusta włoska, różyczki kalafiora, brokuły, szparagi białe lub zielone, brukselka, fasola szparagowa)
natka pietruszki i koperku
przyprawy: sól, pieprz, inne ulubione przyprawy
Sposób przyrządzenia:
Sztukę mięsa ugotować w rosole (Mięso wyjąć z rosołu na godzinę przed obiadem i włożyć do garnka.
Do garnka z mięsem włożyć pokrojoną włoszczyznę, kapustę włoską, różyczki kalafiora, kalarepkę, obrane szparagi i inne warzywa, stosownie do gustów i potrzeb. Do tak przygotowanego mięsa i jarzyn wlać rosół (aż do przykrycia warzyw).
Włożyć łyżkę świeżego masła i garść posiekanego kopru. Posolić, oprószyć pieprzem, dodać ulubione przyprawy, przykryć i dusić dopóki warzywa nie będą miękkie.
Dojrzałe, obrane (po uprzednim sparzeniu) pomidory przesmażyć z cebulą na świeżym maśle. Zmiksować i dodać do potrawy, wymieszać.
Pokrojoną sztukę mięsa ułożyć na gorącym półmisku, obłożyć jarzynami i przybrać zieloną pietruszką.
Dodaj nowy komentarz