Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Sztuka mięsa wołowa duszona z jarzynami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut
Duszenie: 30 minut

Składniki: 
  • 1 kg ugotowanego w rosole mięsa (sztuka mięsa najlepiej ze zrazowej)
  • 2 łyżki świeżego masła
  • 2-3 średnie, mocno dojrzałe w słońcu, pomidory
  • 20-30 dag jarzyn (wg własnego doboru: włoszczyzna, kapusta włoska, różyczki kalafiora, brokuły, szparagi białe lub zielone, brukselka, fasola szparagowa)
  • natka pietruszki i koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, inne  ulubione przyprawy
Sposób przyrządzenia:
  1. Sztukę mięsa ugotować w rosole (Mięso wyjąć z rosołu na godzinę przed obiadem i włożyć do garnka.
  2. Do garnka z mięsem włożyć pokrojoną włoszczyznę, kapustę włoską, różyczki kalafiora, kalarepkę, obrane szparagi i inne warzywa, stosownie do gustów i potrzeb. Do tak przygotowanego mięsa i jarzyn wlać rosół (aż do przykrycia warzyw).
  3. Włożyć łyżkę świeżego masła i garść posiekanego kopru. Posolić, oprószyć pieprzem, dodać ulubione przyprawy, przykryć i dusić dopóki warzywa nie będą miękkie.
  4. Dojrzałe, obrane (po uprzednim sparzeniu) pomidory przesmażyć z cebulą na świeżym maśle. Zmiksować i dodać do potrawy, wymieszać.
  5. Pokrojoną sztukę mięsa ułożyć na gorącym półmisku, obłożyć jarzynami i przybrać zieloną pietruszką.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.