Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Sznycel wołowy siekany smażony

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 30 minut
Smażenie: 30 minut

Składniki: 
  • 1 kg mięsa wołowego (legawa/ biodrówka)
  • 2 średnie cebule 
  • 1 łyżka świeżego masła
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu
  • 20 dag bułki tartej  
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:
  1. Cebule oczyścić, obrać, upiec lub pokroić i usmażyć na złoty kolor.
  2. Mięso wołowe na zrazy posiekać lub zemleć na maszynce na średnim sicie, oprószyć pieprzem, dodać pieczonej lub przesmażonej (uprzednio drobno pokrojonej) cebuli, świeżego masła, bułki tartej. Całość masy dobrze wyrobić łyżką, doprawiając solą do smaku.
  3. Mięso podzielić na potrzebną ilość zrazów.
  4. Każdą porcję farszu mięsnego dokładnie uformować na płaski kształt.
  5. Każdy sznycel obtoczyć w bułce tartej.
  6. Na patelni rozpuścić, a następnie mocno podgrzać, masło klarowane. Sznycle smażyć  na kolor jasnobrązowy. Po usmażeniu mają być soczyste, z chrupiącą skórką.
  7. Podawać  na świeżo z patelni z ewentualnym dodatkiem świeżego masła, z jarzynami z wody.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.