Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Szaszłyki z wołowiny z warzywami i salsą paprykową

Trudność: 
Czasochłonność: 

2h 20 min

Składniki: 
  • Głowy od polędwicy 1 kg
  • Papryka 0,5 kg
  • Pieczarki 0,3 kg
  • Cukinia 0,5 kg
  • Pomidory 2 sztuki
  • Cebula 0,4 kg
  • Czosnek 4 ząbki
  • Cytryna 1 sztuka
  • Szaszłyki 8 sztuk
  • Papryka chilli 2 sztuki
  • Olej rzepakowy 0,2 l
  • Oliwa
  • Oregano świeże 10 g
  • Sól
  • Pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Mięso oczyszczone z błon kroimy w kostkę, marynujemy w świeżym oregano z drobno pokrojoną papryką chilli, czosnkiem i pieprzem i pozostawiamy na 2 godz. w lodówce.

Warzywa kroimy i nadziewamy na szaszłyki na przemian z mięsem. Grillujemy lub smażymy na patelni, obracając co 8 min.

Salsa:

2 ząbki czosnku, 2 papryki chilli, pomidory i oregano drobno siekamy, dodajemy oliwę i smażymy, dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Nakładamy po dwa szaszłyki na porcję i podajemy z salsą.

Alternatywne dodatki:
ryż, ziemniaki pieczone, sałatka z dressingiem
winegret

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.