Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Szaszłyki z polędwicy wołowej z rusztu

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 1 godzina,
smażenie: 15 minut

Składniki: 
  • 1½ kg polędwicy wołowej
  • ½ kg boczku wieprzowego wędzonego
  • ½ kg świeżej słodkiej papryki
  • ½ kg drobnej cebuli
  • ½ litra dobrej oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo zmielony, ewentualnie: papryka słodka i ostra, mieszanki przypraw do mięsa z rusztu, musztarda, czosnek
Sposób przyrządzenia:
  1. Polędwicę wołową pokroić na niewielkie kawałki (około 1-2 cm) i lekko rozbić (najlepiej zmiękczaczem do mięsa typu „Victor”).
  2. Mięso zamarynować w zaprawie przygotowanej z oliwy z ulubionymi przyprawami (np. z pieprzem czarnym świeżo zmielonym, papryką mieloną słodką i ostrą, mieszankami przypraw do mięs z rusztu) oraz ze zgniecionym czosnkiem, musztardą i solą.
  3. Boczek wędzony pokroić w cienkie paski lub kwadraty.
  4. Paprykę świeżą umyć i pokroić w małe kawałki.
  5. Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
  6. Na drewniane lub metalowe patyczki nabijać naprzemiennie cebulę, boczek wędzony, polędwicę i paprykę.
  7. Podawać z kaszami, pieczywem, ziemniakami opiekanymi, sosami, kwaszonymi ogórkami, marynatami.


Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.