Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Stek z mielonej wołowiny, grillowane marchewki, smażone ziemniaki, masło czosnkowe

Trudność: 
Czasochłonność: 

Grillowanie 6 min.

Składniki: 
  • Wołowina mielona 1,2 kg
  • Cebula 1 sztuka
  • Marchew 0,5 kg
  • Ziemniaki 0,5 kg
  • Masło 0,2 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Rozmaryn 4 gałązki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Musztarda francuska 0,1 kg
  • Oliwa 0,2 l
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Wołowinę dobrze mieszamy z posiekaną cebulą, pieprzem i pokrojoną natką pietruszki następnie formujemy steki ok. 0,3 kg każdy, mięso grillujemy na grillu po 3 min. z obu stron. Marchew i ziemniaki gotujemy, marchew grillujemy, a ziemniaki smażymy z gałązką rozmarynu. Pietruszkę, rozmaryn i czosnek miksujemy z masłem, następnie dodajemy musztardę francuską, sól i pieprz, przekładamy do foremki i odstawiamy do lodówki, gdy stwardnieje kroimy na plastry. Układamy marchew, na niej kładziemy stek, obok smażone ziemniaki, na mięso kładziemy plaster masła czosnkowego i posypujemy solą morską.

Alternatywne dodatki: ziemniaki purée, gotowany ryż z warzywami, mieszane sałaty

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.