Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Sezonowany stek z antrykotu na gorącym półmisku z zieloną fasolką i smażonymi ziemniakami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Grillowanie 6 min.

Składniki: 
  • Antrykot bez kości 1,2 kg
  • Młode ziemniaki 0,6 kg
  • Zielona fasolka 0,3 kg
  • Tymianek 4 gałązki
  • Cebulka cukrowa 0,2 kg
  • Olej rzepakowy 0,2 l
  • Masło
  • Czosnek 4 ząbki
  • Pietruszka 10 g
  • Tymianek 10 g
  • Rozmaryn 10 g
  • Czarny pieprz do smaku
  • Sól do smaku
Sposób przyrządzenia:

Antrykot dzielimy na steki po 0,3 kg, obtaczamy w oliwie i grillujemy z każdej ze stron po 3 min., następnie odkładamy w ciepłe miejsce na 2 min. Ziemniaki gotujemy w łupinach, kroimy na połowy i smażymy na oleju z cebulą cukrową, zieloną fasolkę obgotowujemy i obsmażamy. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, następnie przesmażamy z cebulą i przyprawiamy. Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, pietruszką, tymiankiem i rozmarynem oraz solą i mielonym pieprzem. Nakładamy fasolkę i ziemniaki a następnie mięso, solimy, pieprzymy i układamy masło ziołowe. Do dekoracji dokładamy smażone gałązki tymianku.

Alternatywne dodatki: smażone grzyby, gotowane brokuły, kopytka

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.