Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Sałatka z pieczonego rostbefu i buraków z grilowanym jabłkiem

Trudność: 
Czasochłonność: 

Marynowanie 20 min.
Pieczenie 40 min.

Składniki: 
  • Rostbef bez kości 0,6 kg
  • Buraki 0,3 kg
  • Jabłko zielone 3 szt.
  • Sałata listki 0,1 kg
  • Wino czerwone 0,5 l
  • Cukier brązowy 0,1 kg
  • Ocet winny 0,05 l
  • Musztarda 1 łyżka
  • Oliwa 4 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Majeranek 1 gałązka
  • Cząber 2 gałązki
  • Cytryna 1/2 szt.
  • Sól
  • Pieprz kruszony
Sposób przyrządzenia:

Rostbef oczyszczamy z błon (omięsnej), wyrównujemy przycinając, następnie przygotowujemy marynatę z musztardy, czosnku, oliwy, posiekanego majeranku i cząbru, pieprzu i soli. Nacieramy mięso i odkładamy w chłodne miejsce na 20 min. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni i pieczemy w piecu (piekarniku), rozgrzanym do temp. 190oC przez 40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu kroimy na cienkie plastry.

Czerwone wino mieszamy z 0,5 l zimnej wody, dodajemy sól i cukier, wkładamy buraki i gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie, pod koniec gotowania dodajemy ocet winny.

Buraki wyjmujemy, a wodę z ich gotowania częściowo odparowujemy.Użyjemy ją do zrobienia sosu do sałatki.
Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i polewamy zagęszczonym winem z octem winnym.
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, marynujemy w oliwie z dodatkiem cytryny i brązowego cukru, grillujemy z obu stron i układamy dekoracyjnie na naszej sałatce.

Alternatywne dodatki: fasolka szparagowa, rzodkiewka.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.