Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Rumsztyk wołowy ze zrazowej smażony

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: 15 minut

Składniki: 
  • 1 kg wołowiny bez kości (ze zrazowej)
  • 10 dag smalcu lub masła klarowanego
  • 1 łyżka świeżego masła
  • przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso wołowe bez kości ze zrazowej opłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć.
  2. Ostrym nożem, w poprzek włókien mięsnych, wykrawać średniej wielkości płaty mięsa o grubości 1,5 cm. Nożem formować widoczny kształt wydłużony.
  3. Oprószyć solą, posypać świeżo, grubo mielonym pieprzem i mąką pszenną.
  4. Usmażyć  w rondlu na mocno rozgrzanym tłuszczu, na silnym ogniu, rumieniąc z obu stron, nie dosmażając do środka. Dodać świeżego masła.
  5. Na półmisku ułożyć rumsztyki i  kartofle smażone w cząstkach. Na każdym położyć plasterek cytryny i sardele zwinięte w kółka, a w nich kilka kaparów.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!