Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Rumsztyk wołowy ze zrazowej duszony
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: 20 minut Smażenie: 15 minut Duszenie: około 1 godziny (do miękkości mięsa)
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości (ze zrazowej)
10 dag smalcu lub masła klarowanego
2-4 łyżki świeżego masła
2-3 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso wołowe bez kości opłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć.
Ostrym nożem wykrawać średniej wielkości płaty mięsa o grubości ok. 1,5 cm, krojone w poprzek włókien mięsnych i formować nożem widoczny kształt wydłużony.
Smażyć w rondlu na mocno rozgrzanym tłuszczu, na silnym ogniu, rumieniąc z obu stron, nie dosmażając do środka.
Podlać wodą (bulionem wołowym lub rosołem), dodać 2-4 łyżki świeżego masła i dusić pod przykryciem do miękkości.
Podawać z cebulą zeszkloną na maśle klarowanym, z ziemniakami tłuczonymi, jarzyną z wody po polsku, sałatami, surówkami, mizerią ze śmietaną i koperkiem, sałatami.
Dodaj nowy komentarz