Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Rumsztyk wołowy ze zrazowej duszony

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: 15 minut
Duszenie: około 1 godziny (do miękkości mięsa)

Składniki: 
  • 1 kg wołowiny bez kości (ze zrazowej)
  • 10 dag smalcu lub masła klarowanego
  • 2-4 łyżki świeżego masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
  • Mięso wołowe bez kości opłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć.
  • Ostrym nożem wykrawać średniej wielkości płaty mięsa o grubości ok. 1,5 cm, krojone w poprzek włókien mięsnych i formować nożem widoczny kształt wydłużony.
  • Oprószyć solą, posypać świeżo, grubo mielonym pieprzem, mąką pszenną.
  • Smażyć  w rondlu na mocno rozgrzanym tłuszczu, na silnym ogniu, rumieniąc z obu stron, nie dosmażając do środka.
  • Podlać wodą (bulionem wołowym lub rosołem), dodać 2-4 łyżki świeżego masła i dusić pod przykryciem do miękkości.
  • Podawać z cebulą zeszkloną na maśle klarowanym, z ziemniakami tłuczonymi, jarzyną z wody po polsku, sałatami, surówkami, mizerią ze śmietaną i koperkiem, sałatami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!