Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Rumsztyk wołowy smażony
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: 20 minut Smażenie: 20 minut
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości (z polędwicy bez warkocza, krzyżowej I, ze zrazowej, ze skrzydła)
10 dag smalcu lub masła klarowanego
1 łyżka świeżego masła
2 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso wołowe bez kości opłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć.
Ostrym nożem wykrawać średniej wielkości płaty mięsa o grubości 1,5 cm, krojone w poprzek włókien mięsnych. Nożem formować widoczny kształt wydłużony.
Oprószyć solą, mąką pszenną.
Smażyć w ostatniej chwili przed podaniem, szybko, na mocno rozgrzanym tłuszczu, na silnym ogniu, rumieniąc z obu stron, nie dosmażając.5. Dodać orzeszek świeżego masła, posypać świeżo grubo mielonym pieprzem i podgrzać silnie patelnię.
Podawać z cebulą smażoną na maśle klarowanym lub na oliwie, z ziemniakami tłuczonymi, jarzyną z wody po polsku, z surówkami, z mizerią ze śmietaną i koperkiem, sałatami.
Dodaj nowy komentarz