Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Rozbratel wołowy duszony z cebulą

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: 30 minut
Duszenie: 1,5-2 godziny

Składniki: 
  • 1 kg mięsa wołowego na kotlety (z górnej łopatki)
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki masła świeżego
  • 1 szklanka rosołu lub bulionu lub wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso pokroić na kotlety.
  2. Kotlety rozbić pałką na cienko. Kości usunąć, pozostawiając tylko jedną małą, cienką kostkę.
  3. Posolić, obsypać mąką.
  4. Tak przygotowane rozbratle kłaść na silnie rozgrzane masło, jeden koło drugiego. Każdy kotlet obsmażyć z obu stron.
  5. Na tej samej patelni, z boku, zrumienić równocześnie cebulkę.
  6. Całość przełożyć do rondla.
  7. Podlać rosołem lub bulionem i dusić do miękkości.
  8. Można dodać pół szklanki wina.
  9. Przed wydaniem, na półmisku polać sosem z patelni i podawać z ogórkiem i ziemniakami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.