Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Rosyjskie pierożki pielmieni wołowe z salsą i kwaśną śmietaną

Trudność: 
Czasochłonność: 

1h

Składniki: 
  • Rozbratel wołowy 0,5 kg
  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Kwaśna śmietana 18% 0,2 l
  • Kwaśna śmietana 18% 0,2 l
  • Pomidory 2 szt.
  • Ocet winny 3 łyżki
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Jajko 2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Gałka muszkatowa 1/2 łyżeczki
  • Majeranek 1/4 łyżeczki
  • Masło 2 łyżki
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:

Ciasto 
Do trzykrotnie przesianej przez sito mąki odajemy ok. 0,4 l wody, doprawiamy solą, wbijamy jajko i dodajemy łyżkę oleju. Ciasto wyrabiamy delikatnie i rozwałkujemy bardzo cienko, kieliszkiem do likieru wykrajamy koła, a na nich umieszczamy farsz i delikatnie sklejamy roztrzepanym jajkiem.
Farsz
Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa przez siatkę o małej średnicy oczek, umieszczamy w misce i dodajemy przesmażoną na maśle, drobno posieką cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i świeżym majerankiem. Mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Gotowanie
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, aż pierożki wypłyną na powierzchnie wody. Ciepłe przekładamy do miseczek.
Podanie:
Podajemy w miseczkach na salsie pomidorowej a oddzielnie podajemy kwaśną śmietanę.
Alternatywne dodatki: skwarki.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.