Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Rostbef, czyli mięso kotletowe, pieczone w całości po angielsku

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 15 minut + 12 godzin marynowania
Smażenie: 15 minut
Pieczenie: 20 minut

Składniki: 
  • 1 kg rostbefu (roastbeef)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, ½ cytryny
Sposób przyrządzenia:
  1. Z elementu rostbefu wołowego wyjąć kości. Mięso ubić.
  2. Tak zmiękczone mięso wysmarować mieszanką przypraw, oliwy, cytryny, dużej ilości mielonego pieprzu, posypać pokrojoną cebulą, przykryć deską i przycisnąć. Pozostawić w chłodzie na 12 godzin.
  3. Mięso wyjąć, posolić, oprószyć mąką.
  4. Obsmażyć  na maśle klarowanym lub na smalcu na silnym ogniu z obu stron.
  5. Wstawić do piekarnika na 20 minut (po angielsku), podlewać mięso własnym tłuszczem wydobywającym się w trakcie pieczenia.
  6. Wyjąć na półmisek, pokrajać. Plastry mięsa powinny być w środku różowe.
  7. Polać plastry pieczeni jej własnym sosem.
  8. Podawać z  kaszami, z ziemniakami, z kluskami, z jarzynkami z wody, z ostrymi sosami, marynatami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.