Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Rosół z cielęciny dietetyczny

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 15 minut,
gotowanie: 1,5 godziny

Składniki: 
  • 1 kg mięsa cielęcego z kością lub bez
  • 20 dag włoszczyzny (1 por, seler - korzeń, pietruszka - korzeń, marchew)
  • 3 litry wody (przy właściwym gotowaniu otrzyma się 11/2 litra rosołu)
  • przyprawy: sól - do smaku, pieprz czarny - kilka ziaren
  • natka pietruszki lub koperku
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso surowe cielęce z kością lub bez oczyścić i umyć w zimnej wodzie, włożyć do garnka, sparzyć mocno wrzątkiem i następnie przelać zimną wodą.
  2. Mięso zalać wodą i lekko posolić.
  3. Doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć płomień i wywar gotować bardzo powoli przez około godzinę (tzw. mruganie).
  4. W następnej godzinie gotowania rosołu dodać całą włoszczyznę, kontynuować powolne gotowanie, czuwając nad smakiem rosołu (właściwy dodatek soli).
  5. Na koniec można dodać łyżeczkę świeżego masła i natkę pietruszki lub koperku.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.