Home
O kampanii
O wołowinie
Poradnik kulinarny
Przepisy
Wystawy
Galerie zdjęć
Kontakt
Home
O kampanii
O wołowinie
Poradnik kulinarny
Przepisy
Wystawy
Galerie zdjęć
Kontakt
Szukaj w przepisach:
Pokaż przepis na:
- Wszystkie -
Antrykot
Cielęcina
Gicz
Goleń
Górka
Grasica
Karkówka
Krzyżówka
Ligawa
Mostek
Ogon
Ozór
Polędwica
Policzki
Pręga wołowa
Rostbef
Rostbratel
Schab
Szponder
Udziec wołowy
Wątroba
Zrazowa
Łata
Łopatka
Rodzaj dania:
- Wszystkie -
Danie główne
Inne przysmaki
Przystawka
Zupa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie -
Duszone
Garmażeria
Gotowanie
Grillowanie
Na surowo
Pieczenie
Smażenie
Szukaj
Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Rosół z cielęciny dietetyczny
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: 15 minut,
gotowanie: 1,5 godziny
Składniki:
1 kg mięsa cielęcego z kością lub bez
20 dag włoszczyzny (1 por, seler - korzeń, pietruszka - korzeń, marchew)
3 litry wody (przy właściwym gotowaniu otrzyma się 11/2 litra rosołu)
przyprawy: sól - do smaku, pieprz czarny - kilka ziaren
natka pietruszki lub koperku
Sposób przyrządzenia:
Mięso surowe cielęce z kością lub bez oczyścić i umyć w zimnej wodzie, włożyć do garnka, sparzyć mocno wrzątkiem i następnie przelać zimną wodą.
Mięso zalać wodą i lekko posolić.
Doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć płomień i wywar gotować bardzo powoli przez około godzinę (tzw. mruganie).
W następnej godzinie gotowania rosołu dodać całą włoszczyznę, kontynuować powolne gotowanie, czuwając nad smakiem rosołu (właściwy dodatek soli).
Na koniec można dodać łyżeczkę świeżego masła i natkę pietruszki lub koperku.
Brak komentarzy
Dodaj nowy komentarz
Imię lub pseudonim:
Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
Więcej informacji na temat formatowania
Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Jaki kod znajduje się na obrazku?:
*
Enter the characters shown in the image.
Dodaj nowy komentarz