Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Rosół tradycyjny wołowy zwyczajny

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 15 minut,
gotowanie: 2-3 godziny

Składniki: 
  • 1 kg mięsa i kości wołowych (mięso różne np. łata, pręga, żebra, goleń, rozbratel, szponder, kości ze szpikiem i kruche)
  • 20 dag włoszczyzny (por, seler - korzeń, pietruszka - korzeń, marchew)
  • 1 mała cebula
  • 1 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzybki)
  • 2,5 - 3 litry wody (przy właściwym gotowaniu otrzyma się około 1 ½ litra rosołu)
  • przyprawy: sól - do smaku, pieprz czarny - kilka ziaren, ziele angielskie - kilka ziaren, 1-2 liście laurowe
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso i kości oczyścić i umyć w zimnej wodzie, włożyć do garnka, raz  zagotować. Zlać wodę i opłukać mięso pod bieżącą wodą.
  2. Mięso zalać zimną wodą i lekko posolić.
  3. Doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć płomień i wywar gotować bardzo powoli około 2 godzin (tzw. mruganie), starannie szumując.
  4. Do garnka z wywarem dodać przyprawy korzenne, grzyby i gotować bardzo powoli przez następną godzinę.
  5. Cebulę z łuską przepłukać wodą, osuszyć, przekroić  w poprzek i przeprażyć krótko na suchej patel-ni (dodatek dla poprawienia smaku i barwy rosołu).
  6. W następnej godzinie gotowania rosołu, dodać całą włoszczyznę, cebulę i kontynuować powolne goto-wanie, czuwając nad smakiem rosołu (pamiętając o właściwym dodatku soli).
  7. Odsunąć garnek rosołu na brzeg kuchenki, żeby się ustał, dodać 3 łyżki zimnej gotowanej wody, zebrać  tłuszcz powstały na powierzchni.
  8. Rosół, przed wydaniem na stół, przecedzić przez drobne sito.
  9. Podawać z oddzielnie ugotowanym makaronem, lanym ciastkiem, kluseczkami i  ewentualnie z posiekanymi świeżymi ziołami np. z koperkiem,  z natką pietruszki, z lubczykiem.
  10. Rosół może służyć jako podstawa do różnych zup zaprawianych lub czystych.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.