Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Roladki z kapusty nadziewane kasza jaglaną i cielęciną

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 10 min.
Pieczenie 40 min.

Składniki: 
  • Cielęcina z udźca 0,6 kg
  • Kapusta 1 kg
  • Grzyby suszone 0,05 kg
  • Kasza jaglana 0,2 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól, pieprz, kminek
Sposób przyrządzenia:

Kapustę należy tak przygotować, by łatwo było zawijać roladki z cielęciny: po wycięciu głąba, liście kapusty wkładamy do wrzącej osolonej wody na 10 min. Odkładamy do wystygnięcia. Grzyby suszone zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut, odstawiamy do wystygnięcia, wodę po gotowaniu grzybów pozostawiamy, gdyż nią zalejemy roladki przed wstawieniem do pieca. Mięso cielęce mielimy dwa razy i wkładamy do miski, mieszając z surową kaszą jaglaną, dodając przesmażoną cebulę z czosnkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Do farszu dodajemy pokrojone w paseczki, ugotowane grzyby. Liście delikatnie sparzonej kapusty rozbijamy i przycinamy do równego kształtu, układamy farsz na środku liścia i zawijamy w roladkę i ściśle układamy w brytfance. Całość zalewamy bulionem grzybowym i wkładamy do pieca nagrzanego do temp. 175oC na 40 min. Alternatywne dodatki: kasza gryczana

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.