Gotowanie 10 min.
Pieczenie 40 min.
Kapustę należy tak przygotować, by łatwo było zawijać roladki z cielęciny: po wycięciu głąba, liście kapusty wkładamy do wrzącej osolonej wody na 10 min. Odkładamy do wystygnięcia. Grzyby suszone zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut, odstawiamy do wystygnięcia, wodę po gotowaniu grzybów pozostawiamy, gdyż nią zalejemy roladki przed wstawieniem do pieca. Mięso cielęce mielimy dwa razy i wkładamy do miski, mieszając z surową kaszą jaglaną, dodając przesmażoną cebulę z czosnkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Do farszu dodajemy pokrojone w paseczki, ugotowane grzyby. Liście delikatnie sparzonej kapusty rozbijamy i przycinamy do równego kształtu, układamy farsz na środku liścia i zawijamy w roladkę i ściśle układamy w brytfance. Całość zalewamy bulionem grzybowym i wkładamy do pieca nagrzanego do temp. 175oC na 40 min. Alternatywne dodatki: kasza gryczana
The document has been permanently moved.
Dodaj nowy komentarz