Pieczenie 1 h
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki i marynujemy w musztardzie gruboziarnistej, oleju rzepakowym, ziołach prowansalskich, posiekanym czosnku, soli i pieprzu. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie wkładamy do pieca, w żaroodpornym naczyniu, podlewając wodą i dodając przesmażone grzyby z cebulą. Pieczemy w temperaturze 165oC przez ok. 1 godzinę.
W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę oraz majeranek, dodając suchą kaszę gryczaną. Zalewamy wodą w proporcjach 2 razy tyle wody, co kaszy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem.
Na patelni smażymy czosnek w plasterkach i cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy listki opłukanego szpinaku, mieszamy i doprawiamy
solą i pieprzem.
Alternatywne dodatki: kasza jaglana, brukselka z boczkiem
Dodaj nowy komentarz