Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Pręga wołowa z prawdziwkami, szpinakiem i kaszą gryczaną

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 1 h

Składniki: 
  • Pręga wołowa 1 kg
  • Prawdziwki 0,4 kg
  • Szpinak 0,2 kg
  • Kasza gryczana 0,2 kg
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Oliwa 4 łyżki
  • Olej rzepakowy 0,1 l
  • Sól
  • Musztarda gruboziarnista 1 łyżka
  • Majeranek 1/2 łyżeczki
  • Pieprz biały
Sposób przyrządzenia:

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki i marynujemy w musztardzie gruboziarnistej, oleju rzepakowym, ziołach prowansalskich, posiekanym czosnku, soli i pieprzu. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie wkładamy do pieca, w żaroodpornym naczyniu, podlewając wodą i dodając przesmażone grzyby z cebulą. Pieczemy w temperaturze 165oC przez ok. 1 godzinę.

W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę oraz majeranek, dodając suchą kaszę gryczaną. Zalewamy wodą w proporcjach 2 razy tyle wody, co kaszy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem.

Na patelni smażymy czosnek w plasterkach i cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy listki opłukanego szpinaku, mieszamy i doprawiamy
solą i pieprzem.

Alternatywne dodatki: kasza jaglana, brukselka z boczkiem

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.