Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Potrawa z łopatki cielęcej z sosem koperkowym

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 30 minut,
Gotowanie: 1,5 godziny

Składniki: 
  • 1/2 kg łopatki cielęcej
  • 2 szklanki wody
  • 1 mała porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • garść natki koperku
  • przyprawy: sól - do smaku, ziele angielskie - ziarno, liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
  1. Czystą, opłukaną łopatkę cielęcą ugotować wolno z włoszczyzną i przyprawami w niewielkiej ilości wody, starannie szumując.
  2. Gdy mięso jest miękkie, ostudzić je i pokroić w zgrabne kawałki.
  3. W rondlu lekko zrumienić mąkę z łyżką masła klarowanego.
  4. Rozprowadzić bulionem lub wywarem warzywnym, doprowadzając do niezbyt gęstej konsystencji.
  5. Dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie ją rozmieszać w sosie.
  6. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Dodać garść drobno pokrojonej natki koperku. Podgrzać.
  8. Włożyć do sosu pokrojone mięso. Zagotować.
  9. Podawać z ryżem, kluseczkami lub gotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!